…Ramadhan Yang Sama Natijah Yang Berbeza…. ? Volume 3


 Ahlan Ya Ramadhan..

Ahlan ya Ramadhan… Syukur Alhamdulillah, hari ini umat Islam di Malaysia akan mula melakukan ibadah puasa di bulan Ramadhan al Mubarak…  di awal Ramadhan ini, sudah tersemat di hati-hati yang inginkan tarbiyah serta penyucian diri di bulan Ramadhan, dengan perancangan diri untuk beramal ibadah sebanyak yang mungkin..

6e71c23e0ac22a42[1]

Ingin merancang untuk mengkhatamkam bacaan al Quran sebanyak yang boleh. Memenuhkan masa dengan berzikir, membaca al Quran, bersedekah…  Disamping itu, mengurangkan amalan yang menyumbang kepada dosa seperti mengumpat, mengeluarkan kata-kata kesat, menyakiti hati Muslim yang lain dan banyak lagi..

c65138158a03f6f2[1]

                Disamping itu juga, kepada pendokong-pendokong agama Allah, waktu ini lah waktu yang sangat sesuai untuk melazimkan diri dengan sembahyang malam untuk kita melatihkan diri menjadi pendokong yang sangat menjaga hubungan dengan Allah. Kalau sebelum ini, kitabanyak bercakap, banyak buat kerja tanpa dengan pergantungan kepada Allah setelah segala usaha yang dilaksanakan, masa ini lah yang sangat sesuai untuk melatih diri semula untuk menjadi  hamba yang sangat taqarrub pada Allah…

Kepada sahabat handai, penuhkan masa anda dengan aktiviti yang mendekatkan diri pada Allah. Kurangkanlah  amalan yang kurang mendapatkan faedah dibulan Ramadhan ini seperti bermain PES, berangan-angan kosong dan sebagai nya. Penulis tidak mengatakan itu adalah salah tetapi, ia hendaklah dikawal dengan baik supaya keberkatan di bulan ramadhan tidak berlalu begitu sahaja..

 

                Istiqamah untuk melakukan solat sunat tarawikh… Sudah menjadi fenomena di alam melayu hari ini, pada 10 malam ramadhan yang pertama, surau, masjid, dan tempat ibadah bg org muslim dipenuhi dengan ramai umat Islam, hinggakan melimpah-limpah ke bahagian luar… Harapan penulis, fenomena ini bukanlah hanya hangat-hangat taik ayam sahaja untuk mengimarahkan bulan ramadhan dengan solat sunat tarawikh berjemaah. Moga-moga bilangan jemaah yang hadir terus berkekalan hingga malam-malam yang terakhir di bulan Ramadhan untuk sama-sama kita memburu suatu malam yang lebih baik dari seribu bulan iaitu malam lailatul qadar…  

                Harapannya, moga Ramadhan kali ini mendapat natijah yang berbeza dari yang lain…

Advertisements

About Mohd Muaz bin Abd Hamid

Aku diberikan nama oleh ibu bapa ku Mohd Muaz bin Abd. Hamid. Aku dilahirkan pada tanggal 15 April 1987 di Hopital Besar Segamat, Johor. Mendapat Peringkat Awal Kanak-kanak di PASTI di Taman Sri Serting.. Peringkat Sekolah Rendah di SK Bandar Baru Serting, SK Jempol, SK Palong 14 (F).. Peringkat Sekolah Menengah di SMKA Sheikh Haji Mohd Said, Seremban.. Peringkat IPTA... Diploma Tahfiz wa Dakwah, Darul Quran, JAKIM.. Ijazah Sarjana Muda Pendidikan Islam, Universiti Pendidikan Sultan Idris..
This entry was posted in Muhasabah Diri. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s