“Rancang dengan apa yang ada di tangan, bukan yang kita angan-angankan”…


6c12e1fef0b330aa[1]

 

Penulis pernah mendengar rangkap kata di atas dari sebuah kumpulan nasyid Nowseeheart dalam album-album nya yang terdahulu.… Rangkap kata lirik lagu tersebut cukup bermakna penulis rasakan kerana ia memberi idea kepada penulis sendiri untuk membina diri penulis supaya sentiasa membuat perancangan yang baik sebelum melakukan sesuatu tindakan.

                Sudah menjadi suatu tabiat terutama dikalangan mahasiswa pendidik hari ini, sudah terbiasa dengan melakukan persediaan sesuatu kerja atau program-program di minit akhir sebelum event tersebut bermula. Penulis sendiri tidak tahu dimana silapnya mengapa perkara ini boleh berlaku. Mungkin, ada juga pembaca terlintas di dalam hati mereka,

                “ Hang tak rasa apa yang kami alami, hang boleh la cakap @ komen itu dan ini.. Kerja lambat dan prepare minit-minit akhirla… “

Penulis sendiri merasakan ada asasnya mereka menyuarakan sebegitu. Ini kerana mereka mempunyai bebanan tanggungjawab yang cukup banyak hinggakan seorang individu itu mempunyai lima @ enam taklifat yang diberikan pada batang tubuhnya. Malah ada yang terpaksa memegang menyahut cabaran untuk memimpin sesebuah oranisasi. Penulis juga pernah merasakan keadaan sedemikian rupa sebentar lambat hantar assignment, lambat siapkan perancangan organisasi, lambat adakan meeting untuk sesebuah organisasi, lambat hubungi individu untuk event-event tertentu dan banyak lagi.

Apa pun, hari demi hari , penulis merenung juga perkara ini seorang diri. Terlintas di sudut hati penulis,

“Tak boleh kah aku tidak menangguh-nangguh kerja…. Tak bolehkan aku siapkan assignment sejurus saja lecturer bagi tugasan…. Tak bolehkah aku stay up di waktu malam sebelum ini untuk membuat assignment dan menyiapkannya sebelum tarikh wajib assignment  di hantar…”

Sebenarnya, penulis merasakan bukan tidak boleh permasalahan ini diubah tetapi itu terpulang kepada kebijakan diri penulis dan pembaca sekalian untuk mengurus sesuatu perkara supaya ia tidak menjejaskan prestasi akademik, organisasi dan banyak lagi.

Sebagai pemimpin kepada diri sendiri, organisasi dan sahabat-sahabat, kita seharusnya bijak mengurus masa, mengurus kewangan dan merancang sesuatu perkara supaya ia tidak akan membebankan diri sendiri kelak.

Jadi, rancanglah dengan apa yang ada ditangan anda, bukan  yang anda angan-angankan…

 

Advertisements

About Mohd Muaz bin Abd Hamid

Aku diberikan nama oleh ibu bapa ku Mohd Muaz bin Abd. Hamid. Aku dilahirkan pada tanggal 15 April 1987 di Hopital Besar Segamat, Johor. Mendapat Peringkat Awal Kanak-kanak di PASTI di Taman Sri Serting.. Peringkat Sekolah Rendah di SK Bandar Baru Serting, SK Jempol, SK Palong 14 (F).. Peringkat Sekolah Menengah di SMKA Sheikh Haji Mohd Said, Seremban.. Peringkat IPTA... Diploma Tahfiz wa Dakwah, Darul Quran, JAKIM.. Ijazah Sarjana Muda Pendidikan Islam, Universiti Pendidikan Sultan Idris..
This entry was posted in Muhasabah Diri. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s