Inspirasi Pendidik: Filem Laskar Pelangi Part 2


IMG_2424

Dalam sesi bedah dan cungkil rahsia disebalik pembikinan filem Laskar Pelangi ini, Prof Abu Hasan Hasbullah berpandangan file mini merupakan suatu filem yang berbentuk risalah dan mempunyai meseg yang cukup bermakna ertinya. Ia bukanlah sebuah filem yang kosong dan tidak mempunyai apa-apa nilai dan erti kepada penonton, tetapi ia adalah sebuah filem yang cukup bijak dan cemerlang yang diarahkan oleh Riri Reza dan krew-krew filem tersebut. Ia mempunyai unsur-unsur sastera yang mendalam, namun, bagi Prof Abu Hasan, bagi siapa yang tidak menonton filem ini, beliau beranggapan mereka tidak mencintai dunia kesusasteraan.

 

Selain daripada itu, Prof Zakaria juga ada menyatakan bahawa filem ini merupakan fiel yang menyuarakan idealism seorang guru. Ia menzahirkan pengorbanan seorang guru yang perlu dibuat untuk mendidik anak murid di sekolah kelak. Katanya lagi, dalam soal mendidik anak murid atau pelajar, kita memberi tetapi jangan hanya menerima

 

Tambahan beliau lagi adalah, sasaran filem ini amat bertepatan dengan mahasiswa pendidik di UPSI ini. Walaupun suasana yang ditonjolkan dalam file mini berbeza dengan reality sekolah di Malaysia pada hari ini, tetapi, masalah yang dihadapi oleh seseorang guru di alam persekolahan adalah sama yang menyentuh tentang nilai didikan yang diberikan oleh guru kepada anak muridnya.

 

Agak kecewa sedikit bagi Prof Zakaria ialah, mengapa direktor filem ini telah memilih  Paris sebagai lambang kejayaan yang dikecapi oleh watak pelajar SD Muhammadiyah tersebut? Beliau berpandangan, jika watak tersebut keluar dari Pulau Belitong yang dihimpit kemiskinan hidup itu untuk berjaya di masa hadapan, itu ialah suatu lambang kejayaan  mutlak dapat dikecapi oleh watak tersebut.

58eb8ba5803add8e[1]                                                                                 661bd72898f5fe9c[1]

Penampilan watak-watak dalam filem tersebut yang cukup bersahaja, compang-camping pakaiannya telah menimbulkan kerealismaan filem Laskar Pelangi ini. Namun, persoalan yang ebrjaya ditimbulkan ialah, bagaimanakah peranan guru wanita? Apakah guru wanita pada hari ini terpaksa menanggung lebih tanggungjawab dari yang sepatutnya? Ini kerana, populasi mahasiswa pendidik di UPSI pada hari ini ialah 85 peratus perempuan dan 15 peratus lelaki. Mungkinkah guru wanita pada hari ini dan akan datang akan dibuli oleh pelajar di dalam kelas?  

 

Advertisements

About Mohd Muaz bin Abd Hamid

Aku diberikan nama oleh ibu bapa ku Mohd Muaz bin Abd. Hamid. Aku dilahirkan pada tanggal 15 April 1987 di Hopital Besar Segamat, Johor. Mendapat Peringkat Awal Kanak-kanak di PASTI di Taman Sri Serting.. Peringkat Sekolah Rendah di SK Bandar Baru Serting, SK Jempol, SK Palong 14 (F).. Peringkat Sekolah Menengah di SMKA Sheikh Haji Mohd Said, Seremban.. Peringkat IPTA... Diploma Tahfiz wa Dakwah, Darul Quran, JAKIM.. Ijazah Sarjana Muda Pendidikan Islam, Universiti Pendidikan Sultan Idris..
This entry was posted in Pandangan Peribadi. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s