Inspirasi Pendidik: Filem Laskar Pelangi… Part 3


IMG_2423

Dari segi pembikinan filem Laskar Pelangi ini, Prof Abu Hasan Hasbullah mengatakan bahawa beliau cukup kagum akan kebijakan aspek teknikal dalam proses penghasilan filem ini. Pengarah filem ini iaitu Riri Reza telah Berjaya mengurangkan kekurangan yang asal seperti yang tertulis dalam novel Laskar Pelangi tersebut.

 1c95236b36c88b98[1]

Ciri-ciri penting dalam filem ini iaitu bangunan SD Muhammadiyah yang mempunyai atap yang bocor, terdapat arca pada bangunan tersebut telah dikekalkan. Kecermatan Riri Reza dalam usaha mengekalkan keaslian tempat penceritaan filem ini menyebabkan filem ini begitu realis apabila ditonton.

Muzik-muzik Melayu yang dijadikan muzik latar dalam filem ini telah dikekalkan kerana masyarakat Melayu Belitong mempunyai ciri-ciri kemelayuan masyarakat Melayu di sana yang cukup tebal. Hasilnya, kita dapat merasakan bahawa pelakon-pelakon dalam filem itu seperti terasa seperti bukan filem, yang mana ia seolah-olah menceritakan tentang filem dunia abadi. Ini kerana ia sebuah filem yang bersih, sebuah filem yang jujur, dan sebuah filem perjuangan dahsyat seorang guru seperti watak Pak Harfan, Bu Mas.

af9b7aa239886146[1]

Melihat pada hal ini, dapat disimpulkan bahawa kerjaya guru ini merupakan profesion yang sangat lawa dan cantik. Walaupun penampilan seorang guru tersebut adalah sederhana sahaja, tetapi ia tetap seorang yang suci untuk mendidik anak-anak didiknya supaya berjaya di dunia dan di akhirat. Jika anak didiknya kelihatan kotor, tidak sempurna pakaiannya, maka tidaklah menjadi suatu dosa kepada seorang guru yang membersihkan penampilan anak muridnya, memberikan stokin yang baru, memberikan pakaian yang baik, dengan harapan, anak murid ini dapat belajar dengan baik dan selesa, serta memperoleh kejayaan yang luar biasa cemerlangnya. 

Justeru, ternyatalah disini bahawa, filem Laskar Pelangi ini merupakan filem yang cukup strategis perancangannya, cukup jujur kritikan tentangnya kerana kerja-kerja pembikinan filem ini sangat genius, yang merupakan adaptasi pengalaman sebenar penulis novel Laskar Pelangi iaitu Andrea Hirata. Kekreatifan Riri Reza yang merupakan seorang neoralis (mengambil sahaja individu-individu tempatan dan memberikan latihan untuk menjadi actor watak dalam filem), telah menghasilkan sebuah filem yang mempunyai kecantikan yang luar biasa, menjadi salah satu filem yang mempunyai disiplin yang sangat baik, naskha yang sangat ajaib, dan sangat cermat untuk menceritakan adaptasi novel asal.

 Itulah dia filem Laskar Pelangi

 19e5f8e4bf32a938[1]

Advertisements

About Mohd Muaz bin Abd Hamid

Aku diberikan nama oleh ibu bapa ku Mohd Muaz bin Abd. Hamid. Aku dilahirkan pada tanggal 15 April 1987 di Hopital Besar Segamat, Johor. Mendapat Peringkat Awal Kanak-kanak di PASTI di Taman Sri Serting.. Peringkat Sekolah Rendah di SK Bandar Baru Serting, SK Jempol, SK Palong 14 (F).. Peringkat Sekolah Menengah di SMKA Sheikh Haji Mohd Said, Seremban.. Peringkat IPTA... Diploma Tahfiz wa Dakwah, Darul Quran, JAKIM.. Ijazah Sarjana Muda Pendidikan Islam, Universiti Pendidikan Sultan Idris..
This entry was posted in Pandangan Peribadi. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s