“Rancang dengan apa yang ada di tangan, bukan yang kita angan-angankan”… Part 2


Sebagai salah seorang yang memang  telah sedia bergelumang dengan dunia kepimpinan sebuah organisasi, penulis berasakan ada juga sebilangan yang lain mempunyai mempunyai pemikiran yang dinamik, kritis dan menjangkaui pemikiran orang lain walaupun pengalaman dalam bidang pengurusan organisasi sungguh cetek. Mereka termasuk diri penulis sendiri merasakan sangat mudah untuk mengungkap sesuatu idea baru, namun pada hakikatnya, berlaku kelompongan dalam menterjemahkannya dari sudut pelaksanaan dan perbuatan.

681c1a8a2a4ced22[1]

Sangat susah juga dirasakan apabila soal tentang  perkara ini hendak diterjemahkan dalam bentuk kertas kerja. Bunyinya seperti remeh tetapi,ia memberi makna yang cukup mendalam dan menjadi rujukan utama generasi pelapis kepimpinan akan dating supaya kesilapan yang sama tidak berulang kembali kelak.

99b699f54691a4bc[1]46b755c6504886ee[1]

Namun, sudah menjadi kelaziman, kerja-kerja ad-hoc terpaksa juga dilalui sebilangan pemimpin mahasiswa pendidik kini. Ia suatu perkara yang bukan diminta-minta, tetapi, ia suatu perkara yang tidak diduga, bukan dari kuasa manusia yang menentukannya, tetapi sebagai tanda sayang Yang Maha Pencipta kepada hamba-hambanya

 886312a9211f5a1a[1]

Melihatkan keadaan sebegini, penulis berasakan adalah menjadi satu keperluan bagi mahasiswa pendidik hari ini termasuk diri ini belajar mencongak perancangan masa depan sesebuah organisasi. Melalui bacaan-bacaan serta pergerakan semasa aktiviti mahasiswa pendidik hari ini, jangkaan-jangkaan awal terhadap apa-apa aktiviti boleh dibuat. Ini secara tidak langsung dapat mengurangkan sedikit kekusutan, keserabutan dan kekelam kabutan apabila sesuatu aktiviti berlaku pada masanya..

So, kesimpulannya:

“Pandai cakap, pandai la buat yer”

 

Advertisements

About Mohd Muaz bin Abd Hamid

Aku diberikan nama oleh ibu bapa ku Mohd Muaz bin Abd. Hamid. Aku dilahirkan pada tanggal 15 April 1987 di Hopital Besar Segamat, Johor. Mendapat Peringkat Awal Kanak-kanak di PASTI di Taman Sri Serting.. Peringkat Sekolah Rendah di SK Bandar Baru Serting, SK Jempol, SK Palong 14 (F).. Peringkat Sekolah Menengah di SMKA Sheikh Haji Mohd Said, Seremban.. Peringkat IPTA... Diploma Tahfiz wa Dakwah, Darul Quran, JAKIM.. Ijazah Sarjana Muda Pendidikan Islam, Universiti Pendidikan Sultan Idris..
This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s