“Boleh dan sanggup”


Dua elemen ini penulis merasakan, ia merupakan penting dalam kita membuat keputusan sehari-harian. Kawan kita selalu berkata boleh untuk melakukan sesuatu tugasan yang diberikan. Namun, kepelikan terasa kerana, tugasan yang diberikan tidak dapat di selesaikan seperti yang telah ditetapkan. Kalau dalam waktu program kem jati diri @ pembangunan insan, fasi akan memprovok peserta untuk menggalakkan peserta melakukan sesuatu arahan. Jadi, peserta terpaksa menyanggupi arahan yang diberikan untuk menunaikan dan melaksanakannya. Hakikatnya, arahan tersebut tidak juga dapat diikuti dengan baik dan tidak mencapai target seperti  yang dikehendaki.

Bagi penulis, apabila kita membuat sesuatu keputusan,  kita mesti pastikan yang kita boleh dan sanggup melaksanakan keputusan yang telah kita buat. Jangan hanya cakap semberono dan ceroi sahaja. Maknanya, kita berani menanggung risiko terhadap apa jua keputusan yang buat, yakin terhadap diri sendiri dan berfikiran jauh ke depan

Advertisements

About Mohd Muaz bin Abd Hamid

Aku diberikan nama oleh ibu bapa ku Mohd Muaz bin Abd. Hamid. Aku dilahirkan pada tanggal 15 April 1987 di Hopital Besar Segamat, Johor. Mendapat Peringkat Awal Kanak-kanak di PASTI di Taman Sri Serting.. Peringkat Sekolah Rendah di SK Bandar Baru Serting, SK Jempol, SK Palong 14 (F).. Peringkat Sekolah Menengah di SMKA Sheikh Haji Mohd Said, Seremban.. Peringkat IPTA... Diploma Tahfiz wa Dakwah, Darul Quran, JAKIM.. Ijazah Sarjana Muda Pendidikan Islam, Universiti Pendidikan Sultan Idris..
This entry was posted in Pandangan Peribadi. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s