Ada apa dengan MTAQ, Festival Nasyid, Ihtifal, Syarahan Islam…..?


Dari mula diperkenalkan program-program sebegini, banyak sambutan yang diterima dari sekolah-sekolah seluruh negeri. Malah, program sebegini sedikit sebanyak dapat memberi tasawwur Islam dan menanamkan budaya Islam bermula diperingkat sekolah lagi. Banyak bakat-bakat terpendam dapat dicungkil dan di asah untuk memastikan generasi muda akan dating menjadi insane yang berguna untuk agama, bangsa dan negara.

Walau bagaimanapun, program terus berjalan, hari silih berganti hari. Permasalahan sahsiah pelajar sekolah hari ini tidak menunjukkan sebarang penurunan. Malah, ada yang keliru dengan identiti mereka untuk menjadi pelajar yang berpegang teguh pada agama.  Adakah pendekatan dengan menganjurkan program-program sebegini membantu pelajar untuk membina jati diri dan sahsiah?

Apa yang menyedihkan lagi, terdapat seorang pelajar yang merupakan vokalis bagi kumpulan nasyid di salah sekolah di Negeri Sembilan. Sekolah tersebut menjadi terkenal dan dikenali kerana ia mempunyai pasukan nasyid yang hebat di peringkat negeri. Malangnya, vokalis nasyid tersebut turut memenangi pertandingan nyanyian solo bagi lagu-lagu artis tanah air seperti kategori pop rock, balada, dan irama Malaysia. Dan banyak lagi isu-isu berkaitan yang diperkatakan.

Melihatkan perkara sebegini, apakah formula-formula lain atau modul lain yang perlu di ketengahkan sebagai alternative bagi mengatasi masalah sebegini di peringkat bakal-bakal guru dan pendidik hari ini? Penulis merasakan, perlu ada pendekatan baru yang lebih proaktif bagi mencorak anak-anak generasi millennium ini.

Advertisements

About Mohd Muaz bin Abd Hamid

Aku diberikan nama oleh ibu bapa ku Mohd Muaz bin Abd. Hamid. Aku dilahirkan pada tanggal 15 April 1987 di Hopital Besar Segamat, Johor. Mendapat Peringkat Awal Kanak-kanak di PASTI di Taman Sri Serting.. Peringkat Sekolah Rendah di SK Bandar Baru Serting, SK Jempol, SK Palong 14 (F).. Peringkat Sekolah Menengah di SMKA Sheikh Haji Mohd Said, Seremban.. Peringkat IPTA... Diploma Tahfiz wa Dakwah, Darul Quran, JAKIM.. Ijazah Sarjana Muda Pendidikan Islam, Universiti Pendidikan Sultan Idris..
This entry was posted in Pandangan Peribadi. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s