Kaunseling = Program Iklim Dini di Sekolah


Saya mengucapkan jutaan terima kasih kepada pembaca yang memberikan komentar yang bagus terhadap artikel yang telah saya poskan sebelum ini. Moga pandangan dari pada pembaca sekalian dapat memberi suntikan baru pada generasi pendidik hari ini.

Menjurus kepada isu yang telah saya lontarkan sebelum ini, saya bersetuju dengan pandangan dari sahabat_bundle mengenai punca masalah pelajar Muslim di sekolah hari ini berpunca dari pelajar yang tidak  menunaikan solat.   Umumnya, kita semua mengetahui bahawa solat tersebut ialah tiang agama, dan dapat mencegah daripada perbuatan keji dan mungkar. Memandangkan ia suatu masalah yang saya kira sangat kritikal sekarang ini, pendidik hari ini perlu memandang ke hadapan untuk berhadapan dengan masalah ini supaya ia tidak merebak dan menjejaskan masyarakat kini.

Kalau pihak sekolah tidak merancang untuk mengimarahkan surau-surau di sekolah, nescaya usaha untuk membina iklim dini, hendak membina sahsiah diri pelajar agak sukar untuk direalisasikan. Memang usaha tersebut agak sukar untuk dilaksanakan pada awalnya tetapi, perancangan yang yang dirancang secara tersusun mampu direalisasikan dengan mengambil kira perancangan jangka masa panjang program pemantapan sahsiah pelajar di sekolah.

Justeru, usaha murni untuk kita membina iklim dini di sekolah perlu disokong dengan baik supaya masalah pelajar disiplin di sekolah dapat dikurangkan. Guru serta bakal-bakal pendidik perlu mencari satu formula baru supaya objektif membina iklim dini di sekolah dapat dicapai dengan jayanya.

Advertisements

About Mohd Muaz bin Abd Hamid

Aku diberikan nama oleh ibu bapa ku Mohd Muaz bin Abd. Hamid. Aku dilahirkan pada tanggal 15 April 1987 di Hopital Besar Segamat, Johor. Mendapat Peringkat Awal Kanak-kanak di PASTI di Taman Sri Serting.. Peringkat Sekolah Rendah di SK Bandar Baru Serting, SK Jempol, SK Palong 14 (F).. Peringkat Sekolah Menengah di SMKA Sheikh Haji Mohd Said, Seremban.. Peringkat IPTA... Diploma Tahfiz wa Dakwah, Darul Quran, JAKIM.. Ijazah Sarjana Muda Pendidikan Islam, Universiti Pendidikan Sultan Idris..
This entry was posted in Isu Semasa. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s