Kaunseling=Program Iklim Dini di Sekolah Part 2


Pendekatan kaunseling di sekolah pada hari ini perlu diberikan nafas baru yang lebih menepati kehendak semasa pelajar disekolah. Kalau kita semua lihat dan perhatikan isu-isu pelajar disekolah pada hari ini, ia cukup membimbangkan. Sekiranya ia tidak dikawal, maka ia akan terus merebak seterusnya menjadikan masyarakat hari ini terus sakit dan tenat dengan pelbagai masalah sosial.

Penulis merasakan bahawa, program-program kaunseling yang dirancang pada hari ini perlu mensasarkan objektif untuk menerapkan konsep iklim dini di sekolah. Jika kita lihat hari ini, terdapat kes-kes seperti pelajar tidak lagi menghormati guru, pelajar mengutuk, mencaci, mengancamkan keselamatan guru, pelajar mengugut guru dan bermacam-macam lagi. Mungkinkah kes seperti ini berpunca dari pentadbiran sekolah @ unit bimbingan kaunseling yang hanya mengutamakan usaha meningkatkan prestasi akademik semata-mata tanpa memandang betapa pentingnya pembangunan sahsiah pelajar perlu diutamakan?

Hari ini, bilangan pelajar yang berjaya dalam akademik terutama dalam peperiksaan besar seperti PMR, SPM dan STPM sudah semakin meningkat saban tahun. Namun, penulis berpendapat, kecemerlangan akademik (sahaja) tersebut tidak mampu mengatasi permasalahan sahsiah pelajar hari ini. Sepatutnya, jika pelajar tersebut cemerlang dalam akademik, maka pelajar tersebut semestinya cemerlang dalam bidang sahsiah. Hal ini bertepatan dengan Falsafah Pendidikan Kebangsaan yang menerapkan konsep JERI untuk menyeimbangkan potensi individu dalam pendidikan.

Justeru, penulis melihat, orientasi serta pendekatan unit bimbingan dan kaunseling, pentadbiran sekolah perlu memandang ke hadapan supaya pelajar hari ini seimbang dalam segala aspek rohani, jasmani dan intelektual serta bertepatan dengan kehendak semasa generasi muda hari ini. Apa yang boleh disyorkan oleh penulis, usaha untuk membina suasana @ iklim dini di sekolah perlu dirancang melalui perancangan yang strategik demi memastikan generasi pada masa hadapan boleh menjadi lebih baik dari generasi-generasi muda yang sebelumnya.

Advertisements

About Mohd Muaz bin Abd Hamid

Aku diberikan nama oleh ibu bapa ku Mohd Muaz bin Abd. Hamid. Aku dilahirkan pada tanggal 15 April 1987 di Hopital Besar Segamat, Johor. Mendapat Peringkat Awal Kanak-kanak di PASTI di Taman Sri Serting.. Peringkat Sekolah Rendah di SK Bandar Baru Serting, SK Jempol, SK Palong 14 (F).. Peringkat Sekolah Menengah di SMKA Sheikh Haji Mohd Said, Seremban.. Peringkat IPTA... Diploma Tahfiz wa Dakwah, Darul Quran, JAKIM.. Ijazah Sarjana Muda Pendidikan Islam, Universiti Pendidikan Sultan Idris..
This entry was posted in Pandangan Peribadi. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s