Betul ke matlamat menghalalkan cara..? 1


Pabila kita dikala subuh hari, kita bangun menghadap tuhan yang Maha Esa, maha Pencipta lagi maha berkehendak. Dalam doa Iftitah yang sering kita baca di awal permulaan sembahyang, selepas sahaja takbiratul ihram, kita berjanji bahawa hidupku, matiku adalah kerana Allah Ta’ala. Terasa gerun di hati apabila memahami makna setiap zikir yang diucapkan didalam sembahyang. Ternyata, kita mempunyai matlamat  yang ingin dicapai ketika kita menghadapIlahi sebanyak 5 kali sehari yang wajib dilaksanakan sehari-harian.

Namun begitu, dalam konteks kehidupan seharian, setiap tindakan yang kita lakukan pasti ada sesuatu target yang ingin dicapai. Pendek kata, setiap matlamat yang dibina, pasti ada cara untuk melaksanakannya. Benarkah matlamat menghalalkan cara? Walaupun niat di hati memang bertujuan untuk menyebarkan dakwah, meluaskan metod penyampaian mesej kepada masyarakat bagi memahami Islam?

Penulis sebenarnya setuju dengan drama bersiri Nur Kasih yang telah disiarkan dikaca tv sebelum ini. Malah, drama tersebut mencatatkan jumlah penonton yang sangat tinggi di seluruh negara. Lakon layarnya cukup menarik dan picis apabila ditonton dan dihayati. Pelakon-pelakonnya yang cukup hebat seperti Tiz Zaqiyah, Fiz Fairuz, Remy Ishak, Ummi Nazeera Datuk Jalaluddin Hassan dan ramai membuatkan berjaya mencipta aura baru dalam lakonan drama bersiri tersebut hinggakan ada yang sanggup memuat turun drama tersebut untuk dijadikan koleksi peribadi secara percuma.

Tapi, apa kesusahannya terhadap masyarakat yang menonton drama ini? Berjayakan matlamat serta mesej yang tersirat di dalamnya dapat dicapai?

Advertisements

About Mohd Muaz bin Abd Hamid

Aku diberikan nama oleh ibu bapa ku Mohd Muaz bin Abd. Hamid. Aku dilahirkan pada tanggal 15 April 1987 di Hopital Besar Segamat, Johor. Mendapat Peringkat Awal Kanak-kanak di PASTI di Taman Sri Serting.. Peringkat Sekolah Rendah di SK Bandar Baru Serting, SK Jempol, SK Palong 14 (F).. Peringkat Sekolah Menengah di SMKA Sheikh Haji Mohd Said, Seremban.. Peringkat IPTA... Diploma Tahfiz wa Dakwah, Darul Quran, JAKIM.. Ijazah Sarjana Muda Pendidikan Islam, Universiti Pendidikan Sultan Idris..
This entry was posted in Muhasabah Diri. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s