Betul ke matlamat menghalalkan cara..? 2


Sebenarnya, penulis sangat terkilan dengan pelakon-pelakon yang membintangi drama Nur Kasih tersebut. Pada hemat awal penulis terhadap cerita ini, pelakon-pelakon yang membintanginya mempunyai profil serta latar belakang diri yang baik. Ini kerana, watak lakonan yang dibawa oleh setiap pelakon member gambaran kepada penulis bahawa, individu yang melakonkan drama ini adalah individu yang BERSIH…

Namun , apakan daya, apabila penulis melihat gambar pelakon terbabit di dalam akbar Metro Ahad bertarikh 4 April 2010, mesej-mesej serta nilai dalam drama Nur Kasih yang pernah ditonton sebelum ini telah TERPADAM dek melihat gambar pelakon drama tersebut di akhbar. Adakah patut watak wanita solehah, berpakaian sopan, sedap mata memandang yang dimainkan di dalam drama ini telah diterjemahkan di dalam kehidupan diluar lakonan dengan wajah yang berbeza? Berpakaian seksi, membuka aurat, berpakaian ketat, malah mendedahkan lurah di dada? Sukar bagi penulis untuk menerima kenyataan hakikat sebenar kisah SUPERSTAR diluar lakonan.

Mungkin usaha yang dilaksanakan masih belum cukup lagi untuk melakukan perubahan TETAPI ia tidak mustahil berlaku? Ke arah menjadi insan yang baik serta bahagia di dunia dan di akhirat… ataupun  belum lagi menerima HIDAYAH dari Allah untuk melakukan perubahan.

BAHASA ALLAH itu amat pelbagai dan kita sendiri tidak mampu untuk menjangkauinya melainkan kita mengetahui hikmah serta ‘ibrah disebalik kejadiannya. Kita berdoa pada Allah supaya dilorong kepadanya ke jalan yang benar dan kembali ke pangku jalan untuk mendapatkan keredhaan serta keberkatan hidup di dunia dan di akhirat.

Ternyata, walaupun matlamat serta niat dihati adaah baik, namun tidak semestinya cara yang ingin dipilih menghalalkan matlamat yang ingin dicapai. Walau sehebat mana sekalipun,pabila ia bersalahan dengan kehendak Ilahi, maka terzahirlah kebatilan serta kefasiqan manusia di bumi Allah ini. Kita alpa dengan kenikmatan, kesenangan yang Allah berikan TETAPI kita tidak memanfaatkannya ke jalan yang lebih baik untuk mendapat redhanya. Maka, janganlah kita campurkan perkara yang hak dengan perkara yang batil. Apabila ia bercampur, maka zahirlah kebatilannya disebaliknya sedikit demi sedikit walaupun ia berjaya ditutupi dengan kebaikan. Betullah kata orang,

“Matlamat Tidak Menghalalkan Cara…”

Advertisements

About Mohd Muaz bin Abd Hamid

Aku diberikan nama oleh ibu bapa ku Mohd Muaz bin Abd. Hamid. Aku dilahirkan pada tanggal 15 April 1987 di Hopital Besar Segamat, Johor. Mendapat Peringkat Awal Kanak-kanak di PASTI di Taman Sri Serting.. Peringkat Sekolah Rendah di SK Bandar Baru Serting, SK Jempol, SK Palong 14 (F).. Peringkat Sekolah Menengah di SMKA Sheikh Haji Mohd Said, Seremban.. Peringkat IPTA... Diploma Tahfiz wa Dakwah, Darul Quran, JAKIM.. Ijazah Sarjana Muda Pendidikan Islam, Universiti Pendidikan Sultan Idris..
This entry was posted in Muhasabah Diri. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s