Pisahkan agenda politik luar di sekolah?


Politik memang tidak boleh dipisahkan dalam kehidupan. Ia juga tidak boleh dipisahkan dengan agama dengan tindakan seharian kita. Dalam dunia pendidikan juga, elemen serta unsur-unsur politik juga tidak dapat lari dari perkara sebegini. Sejarah politik tanah air telah membuktikan bahawa ahli politik negara terdahulu lahir dari golongan pendidik. Ini kerana, mereka begitu cakna dengan masalah semasa masyarakat terutama dalam bidang pendidikan demi memastikan negara terus membangun bersama Islam.

Jika diimbau kembali sejarah lampau, tokoh-tokoh seperti Sheikh Abdullah Fahim, Us Abu Bakar Baqir, Sheikh Tahir Jalaluddin pada asalnya adalah seorang guru. Mereka membina generasi masa hadapan dengan menjadikan pendidikan sebagai medium dan kilang untuk menghasilkan produk-produk berbentuk manusia yang luar biasa untuk menggegarkan lanskap tanah air. Agenda yang dibawa oleh mereka ini bukanlah untuk agenda kepentingan dunia semata-mata tetapi membawa agenda pembangunan nilai serta modal insan demi memastikan seluruh rakyat di negara ini mendapat kebajikan dan ramhat .

Hari ini, agenda politik yang tiada nilainya telah meresap masuk dalam dunia pendidikan secara meluas khususnya di sekolah. Apabila ahli politik tidak menghormati ahli akademik, maka ia akan memberi kesan tidak baik serta impak jangka panjang kepada generasi akan datang. Agenda politik yang tidak memberi apa-apa nilai untuk membangunkan modal insan diperingkat pengajian sama ada di persekolahan mahupun institute pengajian tinggi menyebabkan generasi muda hari ini menjadi mandul, berminda primitif, masih ditakuk lama serta mandom. Daya intelektual generasi millennium kini semakin hari semakin tumpul. Ini kerana, exam oriented itu lebih penting daripada menterjemahkan ilmu yang dipelajari kepada masyarakat dalam bentuk yang lebih praktikal. Kewibawaan generasi muda hari ini seolah-olah sudah hilang taringnya kerana telah dicabuli oleh kuasa-kuasa yang hanya mementingkan diri sendiri tanpa memikirkan langsung natijahnya di masa hadapan terutama generasi pelapis kepimpinan negara akan datang.

Semuanya ini bermula dari bangku persekolahan lagi. Jika penerapan, perencanaan serta pelaksanaan unsur untuk membangunkan generasi muda telah bermula diperingkat sekolah rendah lagi, maka tidak mungkin berlaku ketirisan generasi kepimpinan diperingkat kampus kelak.

Melihatkan perkara sebegini, penulis merasakan, amat perlu agenda politik ini dipisahkan dari agenda pendidikan. Hal ini adalah kerana, golongan pendidik anak bangsa inilah yang terpaksa menanggung kesilapan serta mangsa keadaan yang telah dilakukan atau diputuskan diperingkat kepimpinan negara. Tidak dinafikan, masing-masing mempunyai pandangan, pemikiran serta pegangan masing-masing. Justeru, perbezaan pandangan sebegini perlu kita semua ketepikan seketika supaya guru dapat memberikan tumpuan yang lebih terhadap anak murid. Bukan mudah sebenarnya untuk memastikan kemenjadian seseorang anak murid tersebut apabila tamat pengajian tetapi itulah yang perlu dilakukan oleh setiap pendidik. Pastinya tumpuan golongan ini tidak boleh diganggu kerana ia akan menjejaskan core business utama mereka dalam di sekolah.

Kalau kita ingin melihat bagaimana generasi kepimpianan negara akan datang, maka lihat, nilai dan ukurlah generasi muda pada hari ini… Adakah benar generasi pelapis muda kepimpinan negara dalam masyarakat sekarang akan datang akan jadi begitu?  Justeru, semuanya bermula dari pendidikan. Jika salah kita ,mendidik, merancang, mengurus dan mengatur anak murid disekolah, maka tidak mustahil bagi penulis generasi kepimpinan negara akan turut jadi mandul… Maka, pisahkanlah agenda politik luar disekolah demi kepentingan mahasiswa pendidik hari ini….

Advertisements

About Mohd Muaz bin Abd Hamid

Aku diberikan nama oleh ibu bapa ku Mohd Muaz bin Abd. Hamid. Aku dilahirkan pada tanggal 15 April 1987 di Hopital Besar Segamat, Johor. Mendapat Peringkat Awal Kanak-kanak di PASTI di Taman Sri Serting.. Peringkat Sekolah Rendah di SK Bandar Baru Serting, SK Jempol, SK Palong 14 (F).. Peringkat Sekolah Menengah di SMKA Sheikh Haji Mohd Said, Seremban.. Peringkat IPTA... Diploma Tahfiz wa Dakwah, Darul Quran, JAKIM.. Ijazah Sarjana Muda Pendidikan Islam, Universiti Pendidikan Sultan Idris..
This entry was posted in Isu Semasa. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s