Bakal Guru Hilang Idea dan Identiti?


Menjelang September akan datang, bakal-bakal guru yang menuntut di institut pengajian tinggi akan di ‘posting’ kan ke tempat yang telah ditetapkan mengikut bidang masing-masing. Riak wajah kegembiraan tidak dapat disembunyikan oleh bakal-bakal guru yang sangat menanti-nanti tika dan waktu untuk mula menabur bakti dan jasa kepada anak bangsa.

Namun, jika dilihat dari sudut pandang yang berbeza, terdapat juga tabiat-tabiat yang tidak sewajarnya dimiliki oleh bakal-bakal guru ini. Maaf cakap bahawa, ada juga bakal guru yang tidak mencerminkan diri sebagai seorang pendidik. Personaliti yang ditonjolkan tidak merangsang untuk menjadi pendidik yang benar-benar berwibawa untuk membawa harapan baru di sekolah.

Ada juga yang serba tidak tahu perkembangan terkini pelajar di sekolah. Sekadar memandang sebelah mata sahaja dan pandai bermain dengan persepsi tanpa pemerhatian yang sewajarnya terhadap perubahan semasa perkembangan pelajar ketika ini yang cukup kritikal dan membimbangkan. 

Seharusnya, usaha untuk memantap diri sebagai seorang bakal guru kelak perlu dimulakan diperingkat awal lagi. Ia perlu di isi dengan memantapkan kemahiran-kemahiran insaniah yang tidak dipelajari di dalam bilik kuliah. Keterlibatan aktif bakal guru dalam persatuan memberikan banyak pendedahan bagi memantapkan lagi personality, mematangkan idea serta menaikkan ke’izzahan’ seorang guru di sekolah kelak. Ruang yang ada perlu dimaksimumkan bagi memadatkan diri dengan 1001 pengalaman. Pengalaman mengurus, mengalami proses, merancang, mengendalikan program, membina jaringan hubungan @ personal contact dengan semua orang, berunding dengan pihak atasan dan banyak lagi merupakan sesuatu perkara yang cukup tinggi nilainya.

Kata orang, “alah bias, tegal biasa”. Justeru, bagi masa yang ada ini perlu dimanfaatkan sebaik-baiknya bagi melengkapkan diri sebagai seorang guru. Bukan satu kerugian mahupun satu kesilapan besar jika usaha untuk memantap diri bermula dari awal lagi. Kata orang, “ Sudah terhantuk, baru nak terngadah”.

Advertisements

About Mohd Muaz bin Abd Hamid

Aku diberikan nama oleh ibu bapa ku Mohd Muaz bin Abd. Hamid. Aku dilahirkan pada tanggal 15 April 1987 di Hopital Besar Segamat, Johor. Mendapat Peringkat Awal Kanak-kanak di PASTI di Taman Sri Serting.. Peringkat Sekolah Rendah di SK Bandar Baru Serting, SK Jempol, SK Palong 14 (F).. Peringkat Sekolah Menengah di SMKA Sheikh Haji Mohd Said, Seremban.. Peringkat IPTA... Diploma Tahfiz wa Dakwah, Darul Quran, JAKIM.. Ijazah Sarjana Muda Pendidikan Islam, Universiti Pendidikan Sultan Idris..
This entry was posted in Muhasabah Diri. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s