Offer diri untuk jadi warden di sekolah? Part 1


Menawarkan diri untuk menjadi warden di sekolah merupakan suatu perkara baru yang amat jarang sekali dilakukan ataupun suatu  igauan maut bagi bakal-bakal guru yang akan di “postingkan” tidak lama lagi. Tanggapan mahupun persepsi negatif yang sudah terbina dalam diri menyebabkan bakal guru tidak yakin untuk menyahut cabaran pertama dalam mengharungi dunia pendidikan di sekolah.

Perkara yang selalu digembar-gemburkan apabila menjawat jawatan warden di sekolah ialah tugas seorang warden yang terlalu banyak. Masa untuk diri dan keluarga pula lebih sedikit berbanding dengan masa warden di sekolah. Ini kerana, pemantauan, pemerhatian dan rondaan perlu dibuat bagi melihat perkembangan semasa pelajar di sekolah.  Tugas harian warden juga sangat teruk dan meletihkan hinggakan tidak cukup tangan untuk mengendalikannya. Kadang-kadang, hendak membuat “lesson plan” pun tidak berkesempatan kerana amanah kerja yang bertimbun-timbun yang dipikul para warden.

Jika ada pelajar asrama yang sakit atau berlaku kes-kes kecemasan di asrama, wardenlah orang pertama yang akan dicari untuk menyelesaikannya. Bukan sekadar itu sahaja, makan, minum, tempat tinggal pelajar, prasarana pelajar di asrama turut juga menjadi tanggungjawab yang perlu diperhatikan oleh warden. Lebih memeritkan lagi, ada juga segelintir ibu bapa yang beranggapan bahawa warden tidak menjalankan tugas dengan baik.

Kata mereka, “Apa para warden buat di asrama? Hanya makan gaji dan kutip elaun warden sahaja kah para warden ini?

Tidak hairanlah, terkadang para warden hilang fokus dalam menjalankan tugas sebagai pendidik di sekolah. Tekanan yang dihadapi oleh para warden dari pelbagai sudut menyebabkan mereka hilang focus, tenaga untuk berfikir, membuat sesuatu perubahan yang lebih baik, motivasi serta mood   para warden menurun.

Mengenangkan beberapa gambaran mengenai cabaran bagi seorang warden di sekolah ini, masih adakah bakal guru mahupun guru sedia ada di sekolah yang ingin menawarkan diri mereka untuk menjadi warden? Atau menggantikan warden-warden yang telah senior bagi menerajui kepimpinan warden di sekolah?

Advertisements

About Mohd Muaz bin Abd Hamid

Aku diberikan nama oleh ibu bapa ku Mohd Muaz bin Abd. Hamid. Aku dilahirkan pada tanggal 15 April 1987 di Hopital Besar Segamat, Johor. Mendapat Peringkat Awal Kanak-kanak di PASTI di Taman Sri Serting.. Peringkat Sekolah Rendah di SK Bandar Baru Serting, SK Jempol, SK Palong 14 (F).. Peringkat Sekolah Menengah di SMKA Sheikh Haji Mohd Said, Seremban.. Peringkat IPTA... Diploma Tahfiz wa Dakwah, Darul Quran, JAKIM.. Ijazah Sarjana Muda Pendidikan Islam, Universiti Pendidikan Sultan Idris..
This entry was posted in Cetusan Pendapat. Bookmark the permalink.

3 Responses to Offer diri untuk jadi warden di sekolah? Part 1

  1. ct noorihan says:

    tugas sebagai warden memang mencabar coz handle pelajar siang n malam…
    untuk bab kerja malam nie la yg amat digeruni n ditakuti oleh guru atau bakal guru perempuan….

  2. Mohd Muaz bin Abd Hamid says:

    tp, kalau xnk jadi warden, sape pulak yg nak jaga pelajar2 ketika ini..

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s