Gandingan Mantap Pastikan Kemenjadian Pelajar


Warga pendidik di sekolah sentiasa mengimpikan kemenjadian pelajar yang telah dididik olehnya. Namun begitu, kemenjadian pelajar tidak mampu terhasil apabila pendidik hanya bertugas dari pukul 7.30 pagi hingga 5.00 petang sahaja. Tetapi, ia menuntut pengorbanan setiap pendidik bagi memastikan perkembangan pelajar di sekolah berjalan mengikut acuan seperti yang dirancangkan pihak sekolah. Jika sekali imbas, penat lelah seorang guru apabila berkerja lebih masa tidak mampu dibayar oleh sesiapa pun. Namun, itulah dia yang dikatakan pengorbanan seorang guru bagi memastikan pelajar-pelajarnya sentiasa berjaya di dunia dan di akhirat kelak.

Keberkesanan tidak akan dicapai tanpa ada perancangan serta gandingan yang mantap dikalangan guru. Seharusnya, perbincangan meja bulat antara dikalangan guru bagi membincangkan agenda pemantapan sahsiah pelajar harus diutamakan dari perkara lain.

Perkongsian maklumat antara Penolong Kanan HEM, guru pendidikan Islam, warden asrama, guru kaunseling, guru disiplin adalah medan yang sangat bijak dan tepat. Ini kerana, maklumat perkembangan pelajar mudah didapati, terkini dan bersifat semasa. Perkongsian yang bijak ini memudahkan gandingan guru ini untuk merancang agenda pemantapan sahsiah pelajar. Sokongan dari pelbagai sudut maklumat pelajar yang diperolehi dapat membantu pihak sekolah bagi merancangkan sesuatu program atau aktiviti yang benar-benar menepati sasaran. Di samping itu, hubungan yang harmonis serta kerjasama yang terjalin dapat memudahkan lagi bebanan kerja yang dihadapi.

Memang diakui, pemantauan setiap perkembangan pelajar adalah penting atas setiap perancangan yang dilaksanakan. Baik dari sudut akademik, sahsiah dan kerohanian, aktiviti harian pelajar, disiplin. Namun, gandingan guru yang terlibat secara langsung (Penolong Kanan HEM, guru pendidikan Islam, warden asrama, guru kaunseling, guru disiplin) serta guru mata pelajaran lain dalam memantau perkembangan pelajar dapat menyumbang ke arah memastikan kemenjadian murid tersebut.

Pabila difikir sejenak, sukar rasanya bagi melakukan tugas tersebut. Apatah ini bagi guru yang banyak komitmen dengan keluarga, anak-anak yang masih kecil, tanggung jawab sebagai pemimpin keluarga dan juga masyarakat sekeliling. Namun, gandingan mantap yang disusun secara terancang sedikit sebanyak dapat membantu warga pendidik sekalian bagi berhadapan dengannya.

Berbetulanlah dengan firman Allah swt:

“Sesungguhnya Allah telah membeli dari orang-orang yang beriman akan jiwa mereka dan harta benda mereka dengan (balasan) bahawa mereka akan beroleh Syurga, (disebabkan) mereka berjuang pada jalan Allah maka (di antara) mereka ada yang membunuh dan terbunuh. (Balasan Syurga yang demikian ialah) sebagai janji yang benar yang ditetapkan oleh Allah di dalam (Kitab-kitab) Taurat dan Injil serta Al-Quran; dan siapakah lagi yang lebih menyempurnakan janjinya daripada Allah? Oleh itu, bergembiralah dengan jualan yang kamu jalankan jual-belinya itu, dan (ketahuilah bahawa) jual-beli (yang seperti itu) ialah kemenangan yang besar.” (At-Taubah: 111)

Sesungguhnya, pengorbanan seorang guru tiada nilainya. Malah tidak mampu dibayar dengan wang ringgit. Sebagai pendidik, menjadi guru bukan hanya untuk mendapatkan gaji semata-mata. Tetapi, keberkatan dalam mendidik pelajar bagi mencapai redha Illahi itulah yang lebih utama dari segalanya. Kemenjadian pelajar terhasil apabila usaha yang kita lakukan mendapat keberkatan dari Allah.

About Mohd Muaz bin Abd Hamid

Aku diberikan nama oleh ibu bapa ku Mohd Muaz bin Abd. Hamid. Aku dilahirkan pada tanggal 15 April 1987 di Hopital Besar Segamat, Johor. Mendapat Peringkat Awal Kanak-kanak di PASTI di Taman Sri Serting.. Peringkat Sekolah Rendah di SK Bandar Baru Serting, SK Jempol, SK Palong 14 (F).. Peringkat Sekolah Menengah di SMKA Sheikh Haji Mohd Said, Seremban.. Peringkat IPTA... Diploma Tahfiz wa Dakwah, Darul Quran, JAKIM.. Ijazah Sarjana Muda Pendidikan Islam, Universiti Pendidikan Sultan Idris..
This entry was posted in Pandangan Peribadi. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s